Firma Rehber

Yunanistan parlamentosu protestolara rağmen özel üniversitelere izin veren tasarıyı kabul etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis, yasanın on binlerce Yunan öğrencinin yurt dışındaki üniversitelere göçünü tersine çevirmeye yardımcı olacağını söyledi.

REKLAM

Yunan parlamentosu, öğrencilerin yoğun itirazlarına rağmen ülkede özel üniversite açılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Genel Kurul’da yasa tasarısının lehinde yapılan oylamada 159 kabul, 129 ret oyu çıktı.

Oylamadan önce başkent Atina öğrencilerin tasarıya karşı protestolarına sahne oldu.

Cuma akşamı başlayan ve oylama öncesinde de devam eden gösterilerde yaklaşık 18 bin kişi tasarıyı protesto etti.

3 gözaltına alındı, 16 yaralı

Polis, şiddete başvuran bir grup protestocuyu durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Polisin açıklamalarına göre, protestolar sırasında çıkan arbedede 9 gösterici ve 7 polis yaralandı.

Kavganın ardından 3 protestocu polis tarafından gözaltına alındı.

Binlerce öğrenci, devlet üniversitelerinden alınan diplomaların değerini düşüreceğine inandıkları reformu haftalardır protesto ediyor.

Son gösteriler öncesinde tasarıya karşı çıkan öğrenciler birçok üniversite binasını “işgal etmişti”.

Ancak kamuoyu yoklamaları Yunan seçmenlerin çoğunluğunun özel üniversitelerin kurulmasını desteklediğini gösteriyor.

Hükümet neden hukuku savunuyor?

Başbakan Kyriakos Mitsotakis, yasanın on binlerce Yunan öğrencinin yurt dışındaki üniversitelere göçünü tersine çevirmeye yardımcı olacağını ve bunun da on yıldır süren mali krizden kurtulmaya çalışan ekonomiye destek sağlayacağını söyledi.

Başbakan, oylamadan önce Parlamento’da yaptığı konuşmada, “Tüm Yunan öğrencilerin daha fazla özgürlük ve bilgiye daha fazla erişiminin garantisi olarak bu yasa tasarısına ‘evet’ demeliyiz.” dedi. dedi.

Felsefe öğrencisi Anna Adamidi, gösteriler sırasında Associated Press’e verdiği röportajda şunları söyledi: “Bu hükümet her şeyi özelleştirmek istiyor… Ama aynı zamanda hayat pahalılığı artıyor ve maaşlarımız içler acısı durumda. Özel sektör de gelecek” özlenecek.” Eğitim ve devlet destekli eğitimi ortadan kaldıracak. Parasını ödeyemeyecekleri kaynakları kullanıyorlar.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Muhalefet neden tepkili?

Muhalefet partileri tasarıya anayasaya aykırı olduğu ve öğrenciler için iki kademeli bir sistem oluşturacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Tasarı, hükümetin geçen ay kabul edilen eşcinsel evliliğe ilişkin yasayı da içeren reform programının bir parçası.

Yunanistan yıllık ekonomik üretiminin yüzde 3 ila 4’ünü eğitime harcıyor; bu da AB ortalamasının altında. Ancak Mitsotakis, tasarının devlet üniversitelerine yönelik finansmanın artırılmasını içerdiğini savunuyor.

Yunanistan’da bazı özel yüksek öğretim kurumları halihazırda yasal olsa da, yeni yasa, düzenlemeye tabi özel kurumlar tarafından verilen dereceleri devlet üniversitelerine eşdeğer hale getirecek. Yurt dışındaki üniversiteler, öğrenim ücreti talep etmekle birlikte, kar amacı gütmeyen statüde Yunanistan’da şube açabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine göre şu anda Yunanistan’daki devlet üniversitelerinde 650 binden fazla öğrenci kayıtlı, 40 bin öğrenci ise yurtdışında eğitim görüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking