Firma Rehber

Yılın beklenen filmi ‘Cem Karaca’nın Gözyaşları’ bugün gösterimde

Anadolu rock müziğinin yaratıcısı, şarkıcı, besteci, söz yazarı ve oyuncu Muhtar Cem Karaca, ilk klasik müzik dersini teyzesi İrma Sogeyan’dan aldı. Tiyatro yönetmeni olan babası Mehmet Bey, oğlunun diplomat olmasını isterken, tiyatro oyuncusu olan annesi Toto da Cem’in müzik tutkusuna destek vermektedir. Babası bu ülkede sanatçıların önemli olmadığını söylese de Cemgarden partilerde dönemin popüler yabancı şarkılarını söylemeye başlar.

Mehmet Bey, Türkiye’nin sadece İstanbul olmadığını, Anadolu’yu, oradaki sefaleti, sefaleti ve yalnızlığı görmesi gerektiğini söylüyor, cesaretini kırmak için onu firariyle bile suçluyor. Ülkenin sesi olmakta ısrar eden Cem, askerliği sırasında popüler müziği keşfeder. Müziğimin özünün bu topraklara ait olduğunu ancak uluslararası olması gerektiğini söyleyerek söze başladı. Senaryosunu Yüksel Aksu’nun yazıp yönettiği, danışmanlığını sanatçının oğlu Emrah Karaca’nın yaptığı dramatik biyografi, Cem Karaca’nın şaşırtıcı yaşam öyküsünün yanı sıra 1960’lardan 2000’lerin başına kadar Türkiye’nin siyasi, sosyal ve kültürel portresini yansıtıyor.

Cem babasına verdiği sözü tutar, her şeyi riske atar ve ülkedeki protesto ve direnişin sesi olur. Namus Bela, Tamirci Çırağı, 1 Mayıs, Obur Dünya, Ceviz Ağacı, Bindik Bir Alamete Gidiyoz Kıyamet, Yoksulluk Yapılamaz gibi önemli şarkıların bestelerini yapıyor. Kader ol.

1 Mayıs’tan itibaren sabıka kaydı bulunan komünist olmakla suçlandı ve hakkında 400 şikayet olunca Almanya’ya gitti. Bu bölümde Selda Bağcan ve Melike Demirağ’ı da görmek isteriz. Son görüşmesinde babasına şöyle der: “Ben insanların insanca yaşadığı bir ülke istedim, sana ve ülkeme verdiğim sözü tuttum.”

Cem Karaca’da İsmail Hacıoğlu, Toto Karaca’da Yasemin Yalçın ve Mehmet Karaca’da Fikret Kuşkan’ın performansları etkileyici olup şarkıları kendi sesleriyle seslendiriyor. Diğer roller arasında Meral Çetinkaya, Kubilay Tunçer, Melisa Aslı Pamuk, Buçe Buse Kahraman yer alıyor. Ses Tiyatrosu, Atatürk Havalimanı gibi gerçek mekanlar filmin atmosferini güçlendiriyor. Emrah Karaca’nın sağladığı fotoğraflar, belgelerden birebir uygulanan kostümler ve setler oldukça başarılı.

Yüksel Aksu’nun dikkatli oyuncu kadrosu, titiz yönetmenliği ve nostaljik görüntüleriyle yılın en iyileri arasında yer alacak Cem Karaca’nın Gözyaşları, 26 Ocak’ta seyirciyle buluşacak.

İNSANIN İÇİNDEKİ HAYVAN

Yönetmen Thomas Cailley, Hayvanlar Alemi’nde küresel ısınma, çevre kirliliği, nükleer santraller ve insanın doğaya müdahalesi nedeniyle insan ırkının mutasyona uğradığını ve yok olmanın eşiğine geldiğini enerjik, etkileyici ve düşündürücü bir anlatımla aktarıyor. Bu politik ve ekolojik masal ırkçılıktır; Toplumsal ayrımcılık, ergenlikten yetişkinliğe geçiş, otorite, itaatsizlik, marjinalleşme ve göç temalarını sorgulayan Cailley, Charles Burns’ün Black Hole (1995) adlı çizgi romanından esinlendiği ütopik filminde, insanların hayvanlara melezleşmesini bir zengin ve ilginç bir dönüşüm. Kafka’nın Dönüşüm’ünü ve Ionesco’nun Gergedan’ını hatırlatan, insan-hayvan-doğanın uyum içinde olması gerektiğine dair fantastik dramatik gerilim, insanın özgürlükle ilişkisini ve her insanın içinde bir hayvan olduğunun olumlanmasını doğruluyor. Başrollerini Romain Duris, Paul Kircher ve Adèle Exarchopoulos’un paylaştığı Animal Kingdom’ın görsel, kurgu ve ses tasarımları oldukça başarılıydı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking