Firma Rehber

Sivilcelerden kalıcı bir şekilde kurtulmak mümkün mü?

Gözeneklerdeki bakteriler iltihaplı sivilcelere neden olur. Ayrıca bazı ilaçlar, kortizon, hormonlar, bazı psikiyatrik ilaçlar, tüberküloz, epilepsi ve vitamin ilaçları, kapatıcı fondötenler ve benzeri makyaj ürünleri, insülin direnci, kilo alma, sigara, stres, uykusuzluk, aşırı süt ve süt ürünleri kullanımı da sivilcelere neden olabilir. “Olabilir” dedi.Cilt uzmanı Dr.Turgay Bereket sivilcelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Akne tedavisinin hedeflerine değinen Bereket, “Mevcut sivilcelerin tedavisi, yeni sivilcelerin önlenmesi, leke ve yara izi riskinin azaltılması ve yara izlerinin tedavisi, hastalığın kişiye ve şiddetine göre planlanmalı ve tedavi edilmelidir. Tedaviye alınacak hasta. Tedavi süresi 2, 3 ay veya 1 yıl olabilir.” “Lezyonlar tekrarlayabilir. Bazen tek bir tedavi yerine birden fazla tedavi bir arada uygulanabilir. Tedavi sırasında ve sonrasında uygun bakım ürünleri ve temizleyiciler doktor kontrolünde olmalıdır” dedi.

“Yüzü nemlendirmek için yağsız kremler kullanılmalı.”

Akneye yatkın ciltlerin temizlenmesi için sivilcelerin sıkılması ve fırçalanmasının önerilmediğini belirten Bereket, şöyle konuştu:

“Bu durumlarda ciltte kalıcı hasarlara ve yara izlerine neden olabilir. Yüz temizliği pH’ı 5,5 olan sabunla veya pH’ına uygun olarak ciltte tahrişe ve kuruluğa neden olmayan özel bir sabunla yapılmalıdır. tercihen alfa hidroksi asit (AHA) içeren temizleme solüsyonları ile sabah ve akşam yıkanarak yapılabilir. Yıkama işlemi sırasında dairesel hareketlerle ovulmalı ancak sivilceler patlatılmamalıdır. Yüzü nemlendirmek için yağsız kremler kullanılmalı ve uzun süre yüzde bırakılmamalıdır.”

“Harici ilaçlar sadece sivilcelere değil yüzün tamamına uygulanmalıdır.”

Hafif derecede sivilcesi olanlarda topikal ilaçların (harici olarak kullanılan) düzenli kullanılması gerektiğini belirten Bereket, şöyle konuştu: “Bu sadece sivilceye değil yüzün tamamına uygulanmalıdır. Kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi yan etkilerden kaçınmak için, Başlangıçta 2-3 gecede bir uygulanır ve 1-2 saat sonra yıkanır.” “Süre artırılmalı. Gerekirse bir süre ara verilmeli ve tedavi tekrarlanmalı. Bu tür ilaçlar arasında retinoidler, benzoil peroksit, azeleik asit ve antibiyotik kremler yer alıyor” dedi.

“Tedavi süresi 3-4 ayı geçmemelidir”

Sivilceye yönelik sistemik antibiyotik tedavisinin orta şiddette sivilcelerde, topikal tedaviye dirençli sivilcelerde ve sivilcelerin vücut yüzeyinin büyük bir kısmını kapladığı durumlarda kullanıldığını söyleyen Dr. Turgay Bereket, “Tedavi süresi 3-4 ayı geçmemeli ve antibiyotik direncini önlemek için kremlerle birlikte kullanılmalıdır. Bu antibiyotikler tetrasiklin, doksisilin, eritromisin, azitromisin, klindamisin ve trimetoprim-sülfametoksazoldür ve hepsi etkilidir. sivilce bakterilerine karşı Tetrasiklin ve eritromisin.” Antimikrobiyal etkisinin yanı sıra antiinflamatuar etkileri de bulunmaktadır. Gastrointestinal tahriş, vulvovajinal kandidiyazis ve ışığa duyarlılık gibi bazı yan etkileri vardır. Ancak genel olarak güvenli ilaçlardır. “Sistemik antibiyotikleri topikal ilaçlarla kombine edin, akne kontrol altındaysa ve yeniden tedavi gerekiyorsa oral antibiyotik tedavisini bırakın. Aynı oral antibiyotiklerin kullanılması ve topikal ilaçlarla idame tedavisinin sürdürülmesi uygun bir yaklaşım olabilir” dedi.

“Tedavi sonrası kalan kırmızımsı lekeler 6-8 hafta içerisinde kaybolur.”

Bereket, izotretioninin şiddetli kistik akne veya diğer ilaçlara dirençli akne tedavisinde kullanılan bir ilaç olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Aşırı sebum üretimini, tıkanmış gözenekleri, sivilceye neden olan bakterileri ve iltihapları etkileyen bir tedavidir. Ancak bazılarının ciddi yan etkileri vardır. Hamilelere, hamilelik riski olan kişilere ve emziren kişilere yapılmaz. Yan etkilerin kontrol edilmesi için kan testlerine ihtiyaç vardır. Tedavi süresi birkaç aydan fazla sürebilir.” “1 yıla kadar sürebilir. Çoğu vakada tek tedavi yeterlidir. Az sayıda şiddetli sivilce vakalarında ise birden fazla tedavi gerekebilir. Tedavi sonrasında kalan kırmızımsı lekeler 6-8 hafta içinde kaybolur.”

“PRP kullanan diğer yöntemler arasında lazer uygulamaları da yer alıyor.”

Diğer tedavi yöntemlerine ilişkin detayları da anlatan Bereket, şunları söyledi: “Hormon tedavisi sadece kadınlarda orta şiddette sivilcelere uygulanır. Akne için ozon tedavisinde hastanın 3-5 ml kanı alınır. Ozonla karıştırıldıktan sonra ozonla enjekte edilir. Diğer tıbbi tedavi yöntemlerinde olduğu gibi %100 başarı garantisi verilemez. Başarı hastalığa ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Fraksiyonel radyofrekans tedavisi, ameliyata gerek kalmadan cildin yenilenmesine olanak sağlayan bir uygulama işlemidir. Cildi gençleştirmek amacıyla uygulanan uygulama sivilce ve siyah nokta problemlerinde de tercih edilebiliyor. Lazer uygulamaları da PRP kullanan diğer yöntemler arasındadır. “dedi.

“Sonuç olarak ortaya çıkan yara izlerini tedavi etmek zordur ve sabır gerektirir.”

Erken tedavinin önemine dikkat çeken Dr. Turgay Bereket, şunları söyledi: “Erken dönemdeki lekeler, bazı leke önleyici kremler ve güneş koruyucularla kısa sürede tamamen iyileştirilebilir. Ortaya çıkan izlerin tedavisi zordur ve sabır gerektirir. Can “Yara izlerinde peeling kremleri ve peelingler, daha derin izlerde ise derin peeling, dermabrazyon, PRP, dermaroller ve lazer uygulamaları uygulanabiliyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking