Firma Rehber

IFJ’den Gazze uyarısı: Son 30 yılda hiçbir çatışmada bu kadar gazeteci öldürülmedi

Dünyanın dört bir yanındaki gazetecileri temsil eden IFJ, bu yıl 94 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Son 30 yılda dünyadaki hiçbir çatışmada bu kadar çok gazetecinin öldürülmediği gözlemleniyor.

REKLAM

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), bu yıl 94 gazetecinin öldürüldüğünü ve 400’e yakın medya çalışanının hapsedildiğini açıkladı.

Dünya çapındaki gazetecileri temsil eden bir kuruluş, Gazze’deki savaşta öldürülen medya çalışanlarının sayısından endişe duyduğunu söyledi. Federasyon, son 30 yılda dünyadaki hiçbir çatışmada çok fazla gazetecinin öldürülmediğini kaydetti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasından bu yana Gazze’deki savaşı takip eden 68 gazetecinin öldürüldüğü iddia edildi ve bu, bu yıl dünya çapındaki medya ölümlerinin %72’sine tekabül ediyor.

2022 yılının aynı döneminde 12’si Ukrayna’da, 2021’de ise 47’si olmak üzere 67 gazeteci hayatını kaybetti.

Grup, medya çalışanlarının daha iyi korunması ve saldırganlara karşı hesap verilmesi çağrısında bulundu.

IFJ Başkanı Dominique Pradalie, “Gazetecilerin korunmasına yönelik yeni bir küresel standart ve etkili uluslararası uygulama zorunluluğu hiç bu kadar büyük olmamıştı” dedi.

Federasyon, “IFJ’nin 1990 yılında görev sırasında öldürülen gazetecileri kaydetmeye başlamasından bu yana, Gazze’deki savaş gazeteciler için tek bir çatışmadan daha ölümcül oldu” diye yazdı.

Cezaevindeki gazeteciler

IFJ, bu yıl toplam 393 medya çalışanının cezaevinde tutuklandığını söyledi.

Çin ve Hong Kong’da 80’er gazeteci hapsedildi. Myanmar’da 54, Türkiye’de 41, Rusya ve Kırım’da 40, Belarus’ta 35 ve Mısır’da 23 gazeteci hapse atıldı.

Rusya işgali altındaki Ukrayna’nın “gazeteciler için tehlikeli bir ülke olmaya devam ettiğini” belirten örgüt, bu savaşta bu yıl üç gazeteci veya medya çalışanının öldürüldüğünü kaydetti.

Afganistan, Filipinler, Hindistan, Çin ve Bangladeş’teki medya ölümlerinden duyulan üzüntü de dile getirildi.

Medya çalışanlarına karşı işlenen suçların cezasız kalmasıyla ilgili endişelerini dile getiren IFJ, hükümetleri “bu cinayetleri tamamen aydınlatmaya ve gazetecilerin güvenliğini sağlayacak önlemleri uygulamaya” çağırdı.

Geçtiğimiz yıl Kuzey ve Güney Amerika’da öldürülen gazetecilerin sayısı 29 iken bu yıl bu sayı yediye düştü. Üç Meksikalı, bir Paraguaylı, bir Guatemalalı, bir Kolombiyalı ve bir Amerikalının, silahlı grupları veya kamu fonlarının kötüye kullanılmasını araştırırken öldürüldüğü bildirildi.

Afrika’da ikisi Kamerun’da, biri Sudan ve Lesotho’da olmak üzere meydana gelen “dört şok edici cinayetten” üzüntü duyduğu söylendi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking