Firma Rehber

Hipertansiyon tedavisinde ilaç kullanımına dikkat

Hipertansiyonun dünyada en sık görülen hastalık olduğunu ve uzun süre sessiz kaldığını belirten Yıllar, şöyle konuştu: “Hastalıkla ilgili en önemli konu, kesin tanı konulduktan sonra doktorun önerdiği tedaviye uyulması ve uygulanmasıdır. İlaçlar yönlendirildiği gibi alınmalı ve kişi kendi başlarına değişiklik yapmamalıdır. Aksi takdirde, beyin kanaması ve böbrek hasarına yol açabilecek sonuçlara neden olabilir. “Koroner arter problemleri ortaya çıkabilir” dedi.

“Hipertansiyon ve İlaçlara Yaklaşım” başlıklı etkinlikte konuşan Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıl, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hasta kendini iyi hissediyor ancak ilaçlarını içmiyor. Ayrıca yan etkileri nedeniyle özellikle genç erkeklerde sertleşme sorununa neden olan bazı ilaçlar da var ve işin en önemli kısmı da bu, çünkü hasta iyi olduğunu söylüyor ve bu yüzden onları almamış. Ancak tabii ki ilaç kullanmazsanız kişinin o anki durumu belli olmadığı için tansiyonu bir anda yükselebilir ve istenmeyen şeyler yaşanabilir. En ciddi olanı, yükseklik derecesine bağlı olarak beyin kanamasıdır. Gözün alt kısmında da hasar oluşabilir. Böbrek hasarı olabilir. Yine en önemlilerinden biri koroner damarlarda bazı problemlerin olabilmesidir. “Bu sorunlar kişinin bypass yapmasına neden olabiliyor.”

“Hastaya hastalığı ayrıntılı olarak anlatılmalı”

Bazı ilaçların aniden bırakılması durumunda hipertansif krize neden olabileceğini belirten Prof. Farmakoloji uzmanı, İstanbul Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı. Dr Okan Yıl, şunları söyledi: “Bu nedenle insanların çok dikkatli olması gerekiyor. Doğal olarak doktor bir kriter belirleyerek tedaviyi hazırlar. Kan basıncının bazı değerleri vardır. Sınırda hipertansiyon, hafif hipertansiyon, şiddetli hipertansiyon ve malign hipertansiyon dediğimiz, ilaçlarla bile kontrol edilmesi zor olan bir hipertansiyon türü vardır. “Bu nedenle teşhisin tam olarak konulması, ona göre ilaç yazılması ve hastaya durumun çok detaylı anlatılması gerekiyor” dedi.

“Hasta-doktor ilişkisi iyi olmalı”

Hastalıkta hasta-hekim ilişkisinin iyi olması gerektiğini belirten Yıllar, şöyle konuştu: “Yan etkiler konusunda çok fazla aydınlatılması gerekiyor. Kişiyi şaşırtan yan etkilerden kaçınmak için bunların hepsinin anlatılması ve hastanın herhangi bir şikayeti derhal doktora bildirebilmesi gerekir. “Bu bakımdan ikisi arasındaki etkileşim ve erişilebilirlik büyük önem taşıyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking