Firma Rehber

Fransa’da Gabriel Attal başbakanlık görevine başladı

Başbakanlık devir teslim töreninde konuşan Attal, yeni görevinin temel önceliklerinden birinin eğitim olacağının altını çizdi.

Attal, “abaya (uzun elbise) ve laiklik konusunda sert kararlar alarak ve okullarda abayayı yasaklayarak özgürlük adına hareket ettiğini” söyledi.

Fransa’nın sloganında yer alan “Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik” ilkelerinin kendisine yol göstereceğini belirten Attal, birçok Fransız’ın ülkelerinden şüphe ettiğini söyledi.

Attal, “Tek amacımız cumhurbaşkanıyla birlikte kaderimizi kontrol etmek ve Fransız potansiyelini ortaya çıkarmak olacak” dedi. dedi.

Yeni Başbakan, güvenlik konusunun ve göçle mücadelenin ülkesinin temel sorunları olduğunu belirtti.

İlginçtir ki Attal konuşmasını yaparken elleri titriyordu.

Borne ayrıca Attal’ı “memnuniyetle karşıladı” ve Başkan Emmanuel Macron’a, kabine üyelerine ve iktidardaki parlamenterlere teşekkür etti.

Fransa’da yaklaşık 7 yıl önce bakan, ardından başbakanlık yaptığını hatırlatan Borne, bundan sonra milletvekili olarak görevine devam edeceğini söyledi.

Borne, ülkesi için doğru olduğuna inandığı politikayı izlediğini belirterek, başbakanlık yaptığı süre boyunca parlamentodan 50’den fazla yasanın geçtiğinin altını çizdi.

Eski başbakan, halefine yeni görevinde başarılar diledi.

Ülkenin en genç başbakanı olan 34 yaşındaki Attal, 1989 yılında Fransa’nın kuzeyindeki Clamart kentinde doğdu.

Fransa’nın en prestijli okullarından Sciences Po Paris mezunu olan Attal, siyasi hayata ilk adımlarını 2006 yılında Sosyalist Parti’ye (PS) üye olarak attı.

Attal, Macron başkanlık koltuğuna oturmadan önce destek veren ilk isimler arasında yer alıyordu.

Başbakan Attal, Macron’un başkanlığı sırasında milletvekili, hükümet sözcüsü ve eğitim bakanı da dahil olmak üzere çok sayıda görevde bulundu.

Cumhurbaşkanına yakın siyasetçiler arasında yer alan Attal’ın, eğitim bakanı olduğu dönemde laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle devlet okullarında çarşaf giyilmesini yasaklaması tartışmalara yol açmıştı.

Ülkede 27 Ağustos 2023’te alınan “abaya yasağı” kararı, hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle Danıştay’a getirilmiş ve Danıştay, yasağın “insanlara saygı hakkını ihlal etmediğini” tespit etmişti. insan hakları”. Özel hayat, ibadet ve eğitim.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking