Firma Rehber

Çevre örgütleri ve yurttaşların madene karşı verdiği mücadele sonuç verdi

Türkiye günlerdir Erzincan İliç’i konuşuyor. Siyanürlü toprak yığınının altında mahsur kalan dokuz madenciye henüz ulaşılamadı. Heyelan riski nedeniyle arama çalışmaları durdurulsa da doğaya karışmasından korkulan kimyasallar büyük risk oluşturuyor. İliç maden faciasının ardından benzer bir durumun bir daha yaşanmaması için yıllardır mücadele veren Ordu Fatsa’ya müjdeli haber geldi. Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin faaliyetleri mahkeme tarafından durduruldu.

LİSANSLAR YENİLENMEDİ

Geçen yıl altın madeninin heyelan riski taşıyan siyanür yıkama alanı şiddetli yağışlar nedeniyle sular altında kalmış, siyanür ve ağır metallerle kirlenmiş çamurlu su su yollarına akmıştı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve Fatsalılar, çevre felaketi riski taşıyan madenin faaliyetlerinin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Ordu İdare Mahkemesi, siyanürlü altın faaliyetlerini 10 yıl daha uzatan Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin lisans yenileme sürecini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın onayıyla iptal etti. Kararın ardından Ordu Valiliği, Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin faaliyetlerini durdurdu.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği yönetim kurulu üyesi ve avukat Nur Hilal Gündüz, madenin kapatılması için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, çevrecilerin zaferini şöyle anlattı:

“Dava, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği tarafından ve ayrıca altın madeninin bulunduğu bölgenin bazı vatandaşları tarafından da sunuldu. Avukatlar Nur Hilal Gündüz, Tuğçe Yıldız ve Ecem Çelebi olarak Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin ve vatandaşların avukatlığını yaptık. En son lisans iptal davası burada görüldü. 2021 yılında daha önceki altın madenciliği ruhsatı hala beklemedeyken ruhsatın yenilenmesi için tekrar başvuruda bulundular. Ordu İdare Mahkemesi’nde de dava açtık. Ordu idare mahkemesi de ruhsat uzatmasını iptal etti. Mahkeme, “Artık lisans alma koşullarını karşılamıyorsunuz” dedi. Daha sonra Bakanlıktan kararın uygulanmasını istedik. Bakanlık da dün bu durumu valiliğe bildirdi. Valilik bize gönderilen yazıda kararın uygulandığını, madenin bilgilendirildiğini ve tüm faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti. Maden şirketi bir üst mahkemeye başvurdu. “Yüksek mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermediği sürece işler duracak.”

‘İNCELEME ENGELLENDİ’

Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Dr. kararın hukuk göz ardı edilerek uygulanmama ihtimalinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Ahmet Fidan, şunları söyledi: “Mücadele ettik ve sonunda bu noktaya geldik. Ancak endişelerimiz devam ediyor” dedi.

Fidan şöyle devam ediyor: “Bu konuda son 20 yıldır denetim görevinin yerine getirilmediği bir bürokratik düzey var. Denetim fonksiyonu devre dışı olduğundan bunun sivil toplum kuruluşları tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi halde yasama ve yargı denetiminin bu konuda yüzde 100 kesin sonuç verebileceğini düşünmüyorum. Reşadiye, Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarında fay birikimi bulunmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattında meydana gelebilecek sarsıntının devamının bölgeye yakın olması nedeniyle buradaki tarafları tetikleyebileceğinden ve sızıntı bölgesindeki yığının sızıntı bölgesinde fay benzeri bir olayla karşılaşabileceğinden endişe ediyoruz. bu en son güney bölgemizde yaşandı. “Burada mahkeme kararıyla devrilmiş olması bizim için biraz aydınlatıcı oldu.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking