Firma Rehber

ABD: Assange gizli belgeleri yayımlayarak masum kişilerin hayatını riske attı

Londra Yüksek Mahkemesi’nde görülen Assange’ın ABD’ye iade davasına ilişkin karar ileri bir tarihte verilecek.

REKLAM

İngiltere’de tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın iade davasıyla ilgili olarak Londra’da Yüksek Mahkeme huzurunda konuşan ABD tarafındaki avukatlar, şüpheliyi “gizli belgeler yayınlayarak masum insanların hayatını riske atmak”la suçladı.

ABD tarafının avukatları, gizli hükümet belgelerini çalma ve bunları gelişigüzel yayınlama girişiminin gazeteciliğin ötesine geçmesi nedeniyle şüphelinin ABD’ye iade edilmesi ve casusluk suçlamasıyla yargılanması çağrısında bulundu.

Son duruşmada konuşan Amerikan tarafının avukatları, Assange’a yönelik suçlamanın “hukukun üstünlüğüne ve delillere dayandığını” savundu.

ABD’li avukatlardan Clair Dobbin, Assange’ın “ABD için bilgi kaynağı olarak görev yapan kişilerin isimlerini ayrım gözetmeksizin ve bilerek dünyaya yayınladığını” söyledi. Dobbin, “Onu farklı kılan siyasi görüşleri değil, bu gerçeklerdir” dedi.

Assange’ın avukatları, ABD’nin iade davasının siyasi amaçlı olduğunu ve Assange’ın eyalet düzeyinde suçları bildirdiği için hedef alındığını savundu.

Ayrıca avukatları, Assange’ın ABD’ye iadesi halinde 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylerken, ABD tarafı ise cezanın 4 ila 6 yıl arasında olabileceğini öne sürdü.

Kararın açıklanması ileri bir tarihe ertelendi

ABD’nin Ekim 2010’da Irak ve Afganistan’da işlediği suçları kanıtlayan binlerce gizli belgenin açığa çıktığı Assange’ın iade davasına ilişkin Yüksek Mahkeme’deki iki günlük duruşmalar sona erdi.

İngiliz yargıç Victoria Sharp, duruşmaların ardından yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin Assange’ın ABD’ye iadesine ilişkin kararını ileri bir tarihte vereceğini ve daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulması halinde ilgili taraflarla iletişime geçeceğini kaydetti.

Duruşmaların ardından mahkeme önünde bekleyen Assange destekçileri İngiltere Başbakanı’nın 10 Numaralı Ofisi’ne doğru yola çıktı.

Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karşı olanlar gösteri düzenledi

Assange’ın ABD’ye iadesini protesto eden protestocular Başbakanlık binası önünde toplanarak “Assange’a özgürlük” sloganı attı. Protestocular Assange’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Julian Assange’ın eşi Stella Assange, Başbakanlık ofisi önünde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İade edilirse hayatını kaybedecek. Öldürülecek. Kendisine suikast düzenlemeyi planlayan ülke tarafından öldürülecek.”

Stella Assange, eşinin iki gün süren duruşmaya fiziksel olarak katılmadığını ve rahatsızlığı nedeniyle duruşmayı uzaktan izlemediğini kaydetti.

Avustralya’dan arıyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İngiltere’de gözaltına alınan Assange’ın vatandaşı olduğu Avustralya’ya dönme zamanının geldiğini söyledi.

Konuyla ilgili düşüncelerini ABD ve İngiltere’deki en üst makamlara ilettiğini söyleyen Albanese, şunları söyledi: “Bunu hem özel hem de açık olarak söyledim. Yeter artık, Julian Assange’ın eve dönme zamanı geldi.”

Arnavutluk Başbakanı, davanın kendi lehine sonuçlanmasına yönelik bir strateji belirlemek üzere Assange’ın hukuk ekibiyle düzenli olarak görüştüğünü söyledi. Albanese, hükümet olarak her iki ülkeyle de diplomatik kanallardan iletişim halinde olduğunu ve bir sonuca varmaya çalıştığını vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Avustralya Parlamentosu, Assange’ın ülkesine dönmesine izin verilmesi çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

Eski Avustralya Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce’un da aralarında bulunduğu altı politikacı, Assange’ın ABD’ye iade sürecini durdurmak için Eylül 2023’te Washington’da Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da üst düzey toplantılar düzenledi.

Ne oldu?

Assange tarafından kurulan WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları kanıtlayan 251 bin gizli belgeyi yayınladı.

Assange, 11 Nisan 2019’da Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde gözaltına alınmış ve “kefalet şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne götürülmüştü.

REKLAM

Mahkeme, 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange’ın iade talebi kapsamında cezasını çektikten sonra tutuklu kalmasına karar verdi.

10 Aralık 2021’de Yüksek Mahkeme, Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine karar verdi.

Westminster Sulh Mahkemesi’nin 20 Nisan 2022’de iade kararı vermesinin ardından, dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesine ilişkin kararı imzaladı.

Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022 tarihli karara Yüksek Mahkeme’de itiraz etmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking