Firma Rehber

Uzmanlardan enfeksiyonlu diş hakkında önemli uyarı ‘Toplumda yanlış bir algı var’

Her yaş grubundan pek çok kişinin yaşadığı diş sorunları vatandaşlar arasında büyük anlaşmazlıklara ve bilgi kirliliğine neden olabiliyor. Diş apsesi ameliyatları halk arasında büyük anlaşmazlıklarla savunulurken uzmanlar çok net cevaplar veriyor. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. o hastaya çok daha faydalı olur.”

“Antibiyotikler minimum dozda ve en düşük dozda kullanılmalı”

Dekan Yardımcısı Ömür Dereci, son yılların en önemli konularından biri olan antibiyotik direncini önlemek için diş enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Diş hekimliğinde, özellikle diş hekimliği apselerinde ve diş hekimliğinde antibiyotikleri çok dikkatli kullanıyoruz. diş enfeksiyonları.Çünkü bildiğimiz gibi antibiyotiklerin aşırı miktarda kullanılması halinde bazı sorunları vardır.Örneğin direnç oluşturabilir.Antibiyotik direnci son yıllarda çok önemli bir konu haline geldi.Ayrıca yan etkilere de neden olabiliyor.Tüm çalışmalarda Antibiyotiklerin mümkün olan en az miktar ve dozajda ve en etkili şekilde kullanılması tavsiye edilir.Diş enfeksiyonlarında antibiyotikleri ancak çok gerekli olduğunda kullanırız.Enfeksiyon bazen vücuda yayılmadan veya genele yayılmadan lokal yani dişin etrafında lokal olarak kalabilir. Bu durumlarda antibiyotik kullanımına gerek yoktur. “Doktorun hemen 'Diş enfeksiyonun var' deyip antibiyotik yazmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

“APSIZ DİŞİN ÇEKİLMEMESİ GEREKLİ OLDUĞUNA İLİŞKİN YANLIŞ ANLAYIŞ VAR”

Eskişehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Osmangazi Prof., muayenede enfeksiyonun vücuda ulaşmadığı tespit edilirse apseli dişlerin tedavi edilebileceğini söyledi. Dr. Ömür Dereci şu ifadeleri kullandı:

“Enfekte dişlere antibiyotik kullanılsın ya da kullanılmasın toplumda apseli dişlerin çekilemeyeceğine dair yanlış bir algı var. Farklı enfeksiyon ve apse türleri vardır. Sebep olan ajanı ortadan kaldırarak enfeksiyonu tedavi edebiliriz. Önemli olan dişin kendisidir. Bir mikroorganizma olmalı. Mikroorganizmanın diş kökünden dokulara geçerek burada enfeksiyon sürecini başlatması gerekir ve burada diş kaynak görevi görür. Dişi ne kadar erken tedavi edersek, ne kadar erken çıkarırsak, antibiyotik tedavisinin mevcut olup olmadığına bakılmaksızın enfeksiyonu o kadar hızlı yenebiliriz. Bu nedenle apseli dişlerin çekilmemesi gerektiği konusunda yanlış bir algı vardır. Elbette insan vücuduna yayılan ileri enfeksiyonlarda dişin hemen çekilmesine gerek yoktur. “Bazı durumlarda antibiyotik baskısına ihtiyaç duyuyoruz ama çoğu enfeksiyonda dişin hemen çekilip çekilmesi o hasta için çok daha faydalı olabilir.” (İHA)Bu içerik Hande Dağ tarafından yayınlanmıştır.

Yerel seçimler 2024
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Uzmanın adı konumu sağladı!  Bir ilde yeni suçlar tespit edildi: Uzmanın adı konumu sağladı! Bir ilde yeni arızalar tespit edildi: “Çok çok önemli” diye vurguladı
O ülkenin valisi yaptığı hatanın ardından istifa kararı aldı.O ülkenin valisi yaptığı hatanın ardından istifa kararı aldı.
Kilosu 1000 TL!  Sağlık açısından ağırlığınca altın değerinde... Talep artıyorKilosu 1000 TL! Sağlık açısından ağırlığınca altın değerinde… Talep artıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber