AA
Yaratılış Tarihi: 07 Temmuz 2025 11:13
Rekabet Otoritesi Birol Küle Başkanı, şirketler artık algoritmalarla fiyatları belirliyorlar, böylece fiyatlar gibi ihlaller fiyatlar gibi ihlaller: “Bu gelişmelere karşı önleyici mekanizmaları devreye alıyoruz. Özellikle yapay zeka yoluyla -contollo'ya karşı mekanizmalar uygulamayı planlıyoruz”.
Küle muhabir AA'yı gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili olarak değerlendirdi.
Rekabetçi kurumların en önemli görevi, piyasa sorunlarını ortadan kaldırmak, mekanizmaları geliştirmek ve piyasanın önündeki engelleri ortadan kaldırmak için önlemleri benimsemek, “Rekabet kurumları bahsettiğim görevleri, milyarlarca cezayı azaltırsa.
Külle, aynı düzenlemenin kendisi, çevreyi kurmak için rekabet sağlayacak çevreyi kurmak ve piyasaya yeni aktörlerin girişi karşısında engelleri kaldırmak için rekabetin kendisidir.
Kararlarının küresel bir yanıt olduğunu ve dikkatli bir şekilde takip ettiğini belirten Küle, bu yıl Frito Lay'in 1,4 milyar liraya mahkum edildiğini hatırlattı.
Süle, piyasayı düzenleme kararı, yaptırımla ölçülme kararı önemli ve etkilidir, “frito esas olarak Gazda hariç tutulan etkiyi uygulayarak perakende satış noktaları kanalında marketler, kiosklar ve küçük mağazalar tarafından bulunduğunu belirtmektedir.
Bu yıl birleşme ve miras açısından çok önemli ve farklı bir karar imzaladıklarını teyit ederek Küle, sözlerini aşağıdaki gibi sürdürdü:
“Tofaş/Stellantis'in hem genel ekonomi hem de otomotiv pazarı için son derece önemli olan kararı hakkında konuşmak istiyorum. Kararın kalitesinde, yatırım planının uluslararası davanın ve literatürün bakımında yansıtacağını düşünüyoruz.
“Sektörleri ayrıntılı olarak analiz ediyoruz”
Süle de mevcut soruşturmalar hakkında bilgi verdi: “Yılın geri kalanındaki çalışmalarımız tam hızda devam ediyor. Şu anda 30'dan fazla soruşturma var. Konulardaki çok önemli konularda soruşturmalarımıza devam ediyoruz. Apple, sahibi, kariyer.
Uluslararası İşbirliğini Arayın
Süle, “baskın statü” dosyaları, yani piyasa gücünün kötüye kullanılması üzerindeki çalışmaları ve kurumun bu konudaki etkisini artıracaklarını daha fazla zaman ve çaba harcayacaklarını söyledi.
Pazar hakimiyetinin dijitalleştirme ile daha kolay ve görünmez hale geldiğini doğrulayarak Külle, “Google, Amazon gibi verileri olan şirketler, birçok sektördeki hedefe pazar tarafından otomatik olarak egemendir. Bu şirketler, rakiplerini veri, algoritma ve ağ etkisi gibi avantajlarla hızla dışlayabilir.
“Bu şirketler rekabeti sadece ulusal değil, aynı zamanda ulusal rekabet otoritelerinin uluslararası işbirliği de küresel ölçekte etkileyebilir”, bazı şirketlerin yıllık cirosunun bir parçası olan Ash, bazı eyaletlerin bütçesinden daha büyüktür. değerlendirildi.
“Fiyatlar algoritmaları belirliyor”
Baskın şirketler rekabeti önlediğinde tüketici seçeneklerinin azaldığını beyan eden Küle, rekabet kontrolünün ekonomik istikrar açısından kritik hale geldiğini vurguladı.
Küle, algoritmaların rekabetin ihlallerini hem kolay hem de otomatik hale getirdiğini belirtti:
“Artık şirketler algoritmalarla fiyatları belirlediğine göre. Bu algoritmalar, rakiplere uyum sağlayan fiyatların sabitlenmesi gibi ihlalleri otomatik olarak yapabilir. Bu davranışlar klasik yöntemlerle tespit edilemeyecekleri için daha güçlü önleyici mekanizmalara ihtiyaç duyar. Bu gelişmelere karşı önleyici mekanizmaları aktive ediyoruz.”