Firma Rehber

Pankreas tümörlerinde yeni tanı yöntemi: Kertenkele tükürüğü

Pankreasın insülin üretiminden sorumlu hücrelerinde zamanla meydana gelen bozulmalar, insülinoma adı verilen nadir tümörlere yol açabilir. Çoğunlukla iyi huylu olan bu tümörler, kan şekerini düşürerek bayılma veya nöbet gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Mevcut yöntemler yetersiz

Uzmanlara göre bu tümörler küçük olduklarından dolayı tespit edilmeleri genellikle çok zordur. Hollanda'daki Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Martin Gotthardt, geçmişte cerrahların tümörleri bulmak için pankreasın tamamını kesmek zorunda kaldıklarını söylüyor ve şöyle diyor: “Tümörün yeri bilinmeseydi, cerrahlar pankreası santim santim ararlardı. ” Ameliyat sırasında.”

Ancak günümüzde tümörün yeri belirlenemediğinde hastalar ameliyat edilmemekte; çünkü doktorlar pankreasın tamamını çıkarmak istemiyorlar.

Çözüm Gila Canavarı'ndan geldi

Gotthardt ve ekibinin Journal of Nuclear Medicine'de yayınlanan araştırması, bu sorunu çözmek için alışılmadık bir yöntem öneriyor: Gila canavarı. Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da yaşayan bu zehirli kertenkele, pankreas tümörlerini tespit etme konusunda büyük potansiyele sahip.

Daha önce diyabet tedavisinde kullanılan kertenkele tükürüğünde bulunan bir protein, pankreastaki reseptörlere bağlanarak insülin üretimini artırıyor. Bu keşfe dayanarak bilim insanları aynı proteinin insülinomaları tespit etmek için kullanılıp kullanılamayacağını araştırdı.

Yeni yöntemle yüksek başarı oranı

İlk çalışmalarda, bu proteine ​​eklenen radyoaktif bir molekül, tümörleri tespit edebildi ancak düşük kan şekeri seviyesi ve mide bulantısı gibi yan etkilere neden oldu. Ancak Gotthardt ve ekibi molekülü değiştirerek bu yan etkileri büyük ölçüde ortadan kaldırmayı başardı.

69 hasta üzerinde yapılan testlerde yeni yöntemle **%95 başarı oranı** ile tümör tespit edildi. Mevcut tarama yöntemlerinin başarı oranı sadece %65 civarındadır. Bir kez tespit edildikten sonra tümörler, ameliyatla hastaların pankreasından başarıyla çıkarıldı.

Hastalar tamamen iyileşti

Araştırmanın baş yazarı Marti Boss, “Yeni taramanın diğer tüm taramaların yerini alabileceğine inanıyoruz” dedi. Bu yöntemle ameliyat edilen hastaların tamamının tamamen iyileştiğini vurgulayan Boss, şöyle konuştu:


“Bazıları onlarca yıldır bu tümörlerle yaşıyordu; Ancak ameliyatın ardından tüm hastalar normal hayatlarına dönebildiler.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu