Firma Rehber

Kronik burun tıkanıklığı nedir, belirtileri nelerdir?

Gün içerisinde burundan geçen hava miktarı yaklaşık 10.000 litredir. İster çocuk ister yetişkin olsun hemen hemen herkes zaman zaman burun tıkanıklığı yaşayabilir. Çoğu durumda burun tıkanıklığı ciddiye alınmaz ve geçici çözümlerle giderilmeye çalışılır. Ancak kronik burun tıkanıklığı, uykusuzluk, yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açarken, uzun vadede kalp büyümesi gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici burun tıkanıklığına neden olabilir ancak bu sorun yaratmaz. Burun içi eğriliği yani burun etlerinin deviasyonu veya genişlemesi nedeniyle oluşan kronik burun tıkanıklığı, uzun süreli oksijen eksikliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeterince temiz hava almadığımızda oksijen ve karbondioksit değişimi bozulur, kanımız dokulara yetersiz oksijen taşır ve zamanla doku hasarı gelişir. Kaliteli uyku alamayan kişide yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir. Hipertansiyondan sonra kalpte ritim bozuklukları başlar ve bir süre sonra kalp büyür.

Kronik burun tıkanıklığı olan hastalarda en önemli belirtilerden biri horlamadır ve kişi sabah uyandığında ağızda kuruluk hissi duyar.

İç burun eğriliği (deviasyon), genellikle travma sonrası gelişen, burnun orta kısmının eğriliğidir. Hatta anne karnındayken, hamilelik sırasında bebeğin yuvarlanma hareketleri sırasında burun travmalara maruz kalabiliyor, doğum ve çocukluk dönemindeki şoklar da eğriliğin gelişmesinde rol oynuyor. Her deviasyon burun tıkanıklığına neden olmaz. Burun etleri dediğimiz, halk arasında burun eti olarak da bilinen burun yapılarının şişmesi, kronik burun tıkanıklığının en sık görülen nedenlerinden biridir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler burun etlerinin şişmesine neden olur.

Alerjiler de kronik burun tıkanıklığı nedenleri arasında önemli bir yer tutar. Özellikle alerji öyküsü olan hastalarda polip gibi gelişen yapılar burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı, burnu tahriş eden herhangi bir maddeye karşı reaksiyon sonucu da ortaya çıkabilir. En yaygın olanı tütün içmektir. Bazı hastalar başarılı burun ameliyatı geçirseler de sigara içmeye devam ettikleri sürece tam olarak rahatlayamazlar. Alışılmadık nedenlerden biri gastroözofageal reflü hastalığıdır (GERD). Tedavi sırasında mide asidinin burun pasajlarına sızmasını önlemek gerekir.

Burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattır. Kemiklerin ve kıkırdakların eğriliği düzeltilirse nefes alma sorunu da düzelecektir. Artık burun ameliyatlarını çok rahat ve rahat bir şekilde yapabiliyoruz. Burun ameliyatının artık korkulan bir ameliyat olmadığından emin olduğumuzu düşünüyorum.

Tekrarlayan sinüzit ataklarında öncelikle ilaçlarla iltihabı kurutuyoruz, ardından deviasyon ve konka bülloza gibi anatomik sorunları ameliyatla çözüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi