Bir mahallenin geçim kaynağı Kayseri'de yetişiyor! 12 ton ürün üretiliyor – Son Dakika Hayat Haberleri
Acılık ve aromasıyla bilinen ve 2020 yılında tescillenen Cırgalan biberi, ağustos ayından bu yana hasat ediliyor, kadınlar tarafından temizleniyor, parçalara ayrılarak kuruması için mahalledeki çatılara ve boş alanlara yayılıyor.
Kurutulmuş biberler uzun çubuklarla karıştırılır, acı kısımları ayrılacak şekilde çiğnenir, elenir, öğütülür ve toz haline getirilir.
Yaz aylarında yaklaşık 2 bin 500 kişi ve 600 ailenin yaşadığı mahallede, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere diğer illere de gönderilen tescilli Cırgalan biberi önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor.
Kentte yemek pişirmede ve çemen otu yapımında kullanılan biberin kilogramı 500-600 lira arasında satılıyor.
Cırgalan Mahalle Muhtarı Mustafa Sever, AA muhabirine, Cırgalan biberinin mahallenin sembolü olduğunu, mahallenin çocukluktan beri bu biberle tanındığını söyledi.
Mahalle halkının tarımla uğraştığını belirten Sever, şöyle konuştu:
“Mahallemizin yüzde 90'ı biberle uğraşıyor. Mahallemizden yaklaşık 10-12 ton toz biber geliyor. Bize destek verilirse arttırabiliriz. Hasadı, bertarafı, temizliği ve elenmesiyle birinci sınıf bir biberdir. Hiçbir katkı maddesi içermez, eşsiz bir biberdir, dört burunludur. “Acısını eleyerek çıkarıyoruz, güneşte kurutarak lezzetini de veriyoruz”.
Sever, bugünlerde mahallenin birçok yerinde biber kurutulduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:Eskiden evlerimizin çatıları betondan yapılıyordu ama şimdi hala çatı. Maalesef biberlerimizi sokaklarda, kaldırımlarda kurutmak durumunda kalıyoruz. Belediyeden ada şeklinde 500-1000 metrekarelik kurutma alanları istiyoruz.“dedi.
Cırgalan biberinden elde ettiği gelirle 4 çocuğunu yetiştirip okuttuğunu belirten 66 yaşındaki Azime Çalış, bu tür ürünlerin değerinin bilinmesi gerektiğini de söyledi.
Biberi ata tohumundan yetiştirdiklerini vurgulayan Çalış, şöyle konuştu:
“Çapa ve su konusunda yapılacak çok iş var. Mart başında ekiyorum, eylül başında son biber yetişiyor. Ağustos sonunda biberim var. Geçimini sağlayanlar var. Biberimizin değeri Şanlıurfa veya Kahramanmaraş biberiyle aynı değil Traktörle ekiyorlar Ezip çiğniyorlar Tek tek çöpü çıkarıyoruz, yırtıyoruz, temizliyoruz, kurutuyoruz, sonra çiğniyoruz, tekrar eliyoruz ve değirmene gidiyor. Müşterilerimiz var, biberimizi beğeniyorlar, İstanbul, Ankara, Balıkesir'e kadar gidiyor. “Yurt dışına da gönderiyoruz. Türkiye'de Cırgalan biberinin adını herkes biliyor.”