Avrupa’da yabancılar sadece İngilizce ile hangi ülkede daha kolay yaşayabilir?
Avrupa'da yaşamanın önemli şartlarından biri de gittiğiniz ülkenin dilini öğrenmektir. Ancak bazı Avrupa ülkelerinde İngilizce iletişim kurmak diğerlerine göre daha kolaydır. Bazı ülkeler kendi dilini bilmeyenlere daimi ikamet ve vatandaşlık vermemektedir.
Avrupa'da yaşamanın en önemli şartlarından biri gideceğiniz ülkenin dilini öğrenmektir. Bazı Avrupa ülkelerinde İngilizce iletişim kurmak diğer ülkelere göre daha kolaydır. Bazı ülkeler kendi dilini bilmeyenlere kalıcı oturma izni ve vatandaşlık vermiyor.
InterNations'ın araştırmasına göre yurt dışında yaşamaya başlayanların en büyük korkusu dil engeli.
Göçmen olarak gittiğiniz ülkenin dilini öğrenmek sancılı bir süreçtir ve bu süreçte geçirilen süre öğrenilen dile göre değişmektedir.
Bu süreçte çok fazla zorlukla karşılaşmak istemeyenler için İngilizce konuşma oranının yüksek olduğu bir ülke cazip gelebilir.
Avrupa'ya taşınmak isteyen ancak dil engelinden endişe duyanlar İngilizce'nin en çok konuşulduğu ülkelere öncelik verebilir veya dil yeterliliği gerektiren ülkelerden uzak durabilir.
İngilizce konuşanlar için Avrupa'nın en iyi ülkeleri
Avrupa Komisyonu'nun yaptığı bir araştırmaya göre Avrupa Birliği vatandaşlarının %56'sı en az bir yabancı dil konuşabiliyor.
Küresel eğitim şirketi Education First (EF), İngilizce Dil Yeterlilik Endeksi ile Anglo-Sakson ülkeleri dışında Avrupa'da en iyi İngilizce konuşulan ülkeleri listeliyor.
EF, bu endeksi hazırlamak için 35 Avrupa ülkesi de dahil olmak üzere dünya çapında 2 milyon kişinin İngilizce test sonuçlarını inceledi. Her ülkeye 800 üzerinden puan verildi.
EF sıralamasında ilk 10'da 8 Avrupa ülkesi yer aldı. Puanlarına göre sıralanan Avrupa ülkeleri arasında İngilizce dil yeterliliği açısından en iyi performansı Kuzey Avrupa ülkeleri gösterdi.
Hırvatistan en iyi İngilizce konuşulan ülkeler listesinde 10. sırada yer aldı. Finlandiya ve İsveç sırasıyla 9'uncu ve 8'inci sırada kalırken, Danimarka 3'üncü sırada yer aldı.
Avusturya 800 üzerinden 641 puanla Hollanda'nın önünde ikinci sırada yer aldı. Hollandalıların yüzde 91 ila 93'ü İngilizce konuşulan bir konuşmayı anlayabildiklerini söylüyor.
Avrupa ülkeleri arasında en düşük puana sahip ülke İtalya'dır.
Hangi ülkeler oturma izni için dil sınavına ihtiyaç duyuyor?
Yabancı dil öğrenmekte zorluk çekenlerin dikkat etmesi gereken ülkeler arasında oturma izni ve vatandaşlık alabilmek için dil belgesi gerektiren ülkeler bulunmaktadır.
Örneğin Almanya, daimi ikamet ve vatandaşlık için Almanca öğrenmeyi şart koşuyor. Mevcut mevzuata göre daimi ikamet veya vatandaşlık alabilmek için Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi'ne (CEFR) göre B1 düzeyinde Almanca bilmek gerekmektedir.
Norveç, geçici oturma izinleri için dil şartı getirmese de, kalıcı oturma izinleri için Norveççe bilme zorunluluğu vardır. Duruma göre 250 ila 500 saatlik Norveççe dil kursunu tamamlamak veya A2 düzeyinde bir belge sunmak, kalıcı oturma izni almanın şartlarından biridir.
İsviçre'de kalıcı oturma izni için A2 düzeyinde konuşma becerisi ve A1 düzeyinde Almanca, Fransızca veya İtalyanca yazma becerisi gereklidir.
İspanya, Portekiz, Fransa ve İtalya vatandaşlık başvurularında yalnızca dil şartı aranıyor.