Bakan Kurumu: Egirdir Gölü nefes almaya başladı
Haber merkezi
Yaratılış tarihi: 29 Ocak 2025 09:18
Çevre, Kentleşme ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kuraklık nedeniyle hızlı bir düşme seviyesine sahip olan Egililar Gölü'ndeki 9 madde eylem planının son adımını tamamlıyor. Bakan gölden yeni görüntüler paylaştı ve şöyle dedi: “Egirdir Gölü nefes almaya başladı. Gölün yüzeyini temizledik, alt çamuru temizlemeye başlıyoruz. Göller için su suyu olmaya devam edeceğiz.
Inspecta'daki Egili Gölü ve Kıyı, 5 Ocak 2021'de Başkan'ın kararnamesiyle “Korunmak İçin Korunmak İçin Hassas Alan”, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma Alanı” olarak ilan edildi. Geçen yıl Ağustos ayında, gölde kuraklık nedeniyle geri çekilme ile yosun patlamaları ve su bitkilerinin istilası gözlendi. Çevre, Kentizm ve İklim Değişikliği Murat Kurum'un Talimatlar Talimatları hakkındaki talimatları önlemler aldı. Bakanlığa bağlı Doğa Mirası Koruma Genel Müdürlüğü (TVK) koordinasyonu altında, Tarım Bakanlığı ve Su Kaynakları Yönetimi Genel Ormancılık Yönetimi, Belediye Başkanı, Mısır Balıkçılık Araştırma Merkezi , Tubbitak, üniversite, kamu ve özel kişiler, sektörel kuruluşlar bir araya geldi. Saha çalışmaları ile birlikte bazı önlemler alınmıştır.
9 -Eylem planı adım adım tamamlandı
TVK'nın genel yönetimi, göldeki su bitkilerinin seyreltilmesi ve altta biriken tortu hakkında bir ön fizibilite raporu düzenledi. Süleyman Demirel Üniversitesi ve Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden bilim adamları ekosistemin (EDR) değerlendirme ilişkisini hazırladılar. Bakan, 27 Ağustos 2024 tarihinde bu çalışmalar ışığında belirlenen eylem planını halka açıkladı. Bugüne kadar, 9 madde eylem planından 8'i tamamlandı.
Class = “medyanet-inline-adv”>
Bakan Kurumu: Su suyu olmaya devam edeceğiz
Bakan, gölün en son durumunun görüntülerini sosyal medyadaki hesabından paylaştı ve şöyle dedi: “Egilirler Gölü'ne nefes almaya başladı. Göldeki kirliliğe karşı eylem planımız yavaş yavaş tamamlandı. Gölün yüzeyini temizledik, alt çamuru temizlemeye başlıyoruz. Egilir Gölü için su suyu olmaya devam edeceğiz. “
Sucul bitkisinin temizliği gölü nefes almasını sağlayın
Ekosistem değerlendirme raporuna göre, yüzey temizliği ve çim kesme çalışmaları tam olarak gerçekleştirilmiştir. Gölün hassas bölgelerinde, özel ekipmanların çeşitleri temizlendi. Göl tarafından toplanan bitkilerin örneği, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Fakültesi'nde analiz edildi.
Yeraltı çamurunun temizlenmesi 2 puanda yapılacaktır
En önemli ve son adım, endemik türler, kuşlar ve diğer canlılar için önemli bir habitat olan Egirdir Gölü'nün korunması için en önemli çamurun ve son adımın temizlenmesi olacaktır.
Egirdir Gölü Gölü'nün fizibilite raporu, gölün tabanında çamurun altını almaya hazırlandı. Raporda, gölde belirli bir sürü kalite ve su kirliliği ve gölün su seviyesinin nedenleri ve çözümleri idi. Önümüzdeki birkaç gün içinde, bilim adamları tarafından hazırlanan fizibilite raporu doğrultusunda, çamur yoğunluğunun oluşturulduğu Hoyran Boğazı ve Egironir'in Costa del bölgesi iki ayrı alanda alınacaktır.
Class = “medyanet-inline-adv”>
“Planın son ve kritik direği”
Eylem Planının uluslararası koruma standartlarına uygun olarak gerçekleştirildiğini, çevre kentsel planlamasının ve Isparta Bekir Çelenk il müdürünün iklim değişikliğine göre, “Fabrika çamurunun temizlenmesi, eylem planının son ve en kritik direğidir. Göl egilar. Bu aşama başarıyla tamamlandığında, planın ana hedeflerine ulaşmış olacağız. Doğal Kaynakların Doğal Koruma Doğal Korumalı Alanlar 2. Bölgesel Şube Yoğur Kurt Direktörü, bu çalışmalarla birlikte, Egirdir Gölü ekosistemi korunacak ve gelecek nesillere aktarılacak sürdürülebilir.