Firma Rehber

Foklarda kuduz salgını tespit edildi – Son Dakika Haberi

Tahminen 2 milyon Cape kürk foku, Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Angola'ya kadar uzanan binlerce kilometrelik kıyı şeridi boyunca koloniler halinde yaşıyor.

Kahverengi kürkleri ve 2 metreyi aşan boyları ile en büyük fok türleri arasında yer alan Cape foklarındaki kuduz salgını bilimsel açıdan benzersiz bir örnek teşkil ediyor.

Güney Afrika Tarım Bakanlığı'nın temmuz ayında yayınladığı rapora göre foklar arasındaki kuduz salgını ilk olarak mayıs ayında tespit edilmişti. Ancak önceki yıllarda ölen foklardan alınan örneklerden elde edilen bilgiler ışığında ilk vaka geçmişinin 2022 yılına dayandığı tahmin ediliyor.

Raporda, temmuz ayı sonunda Cape Town ile Plattenberg kentleri arasındaki sahilde toplam 17 vakanın tespit edildiği ve bu salgının dünya çapında deniz memelileri arasında görülen ilk kuduz salgını olduğu belirtiliyor.

Cape Town'da faaliyet gösteren Hout Bay Fok Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilisi Kim Hattingh, Temmuz ayından bu yana tespit edilen 7 vakayla toplam vaka sayısının 24'e çıktığını söyledi.

Hattingh, bu salgının ilk kez deniz memelileri arasında görüldüğüne işaret ederek, “Deniz memelileri arasında kuduz salgınına ilişkin bilimsel bir emsal bulunmuyor ve kuduzun deniz yaşamını nasıl etkileyeceği konusunda da hiçbir şey bilinmiyor.” dedi.

Foklar insanlara saldırıyor

Kuduz fokların insanlara saldırdığı vakalara değinen Hattingh, şunları söyledi: “İnsanların ısırıldığına dair bazı raporlar var, ancak fok ısırıklarından insanların kuduz kaptığına dair bir rapor yok. Ancak, eviniz olan okyanusta yüzmeyi planlıyorsanız, Deniz yaşamı için kuduza karşı aşı olmanız tavsiye edilir.” dedi.

Fokların açlık nedeniyle insanlara da saldırabildiğine dikkat çeken Hattingh, “Sahilde fok görürseniz, ne yapıyor olursa olsun hayvandan en az 30 metre uzakta durun.” dedi.

Salgının ilk kez görüldüğü için kuduz fok tespitinin zor olduğunu belirten Hattingh, şöyle konuştu: “Karada fokların dengesiz davrandıklarını, başlarını çevirdiklerini, yutmakta zorluk çektiklerini, yakalayıp yakalamaya çalıştıklarını fark ettik. nesneleri ısırmak”. Üstelik beslenme doğasına aykırı olarak hayvan, bu semptomların başlamasından sonraki 30 dakika içinde öldü.” Bunu da tespit ettik.” dedi.

Hattingh, denizde şişkin ve hasta görünümlü foklarla da karşılaştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Suda yüzen, teknelere ve insanlara saldıran foklar da gördük ancak bunların kuduz olmayabileceğini, bunların kuduz olmayabileceğini belirtmekte fayda var. aç foklar olun ve eskisinden çok daha saldırgan olun.” dedi.

Balıkçılık endüstrisi fokları tehdit ediyor

2018'de 2 milyon olan Cape kürklü fok nüfusunun 2021'deki toplu ölümlerin ardından azalmış olabileceğini öne süren Hattingh, şunları söyledi: “Pelerin kürklü fokları her gün balıkçılık nedeniyle öldürülerek ciddi tehlike altında ve bu devam ediyor. yıllardır.” dedi.

Hattingh, fokların geleneksel Afrika tıbbında ilaç üretiminde kullanılmasına büyük talep olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu vahşet ve cinayetler her geçen gün artıyor ve bu hayvanların önümüzdeki yıllarda büyük tehlike altında olacağına inanıyoruz. Yerel balıkçılar, “Sektör buna inanıyor. fokların, yunusların ve balinaların tüm balıkları yediğini, dolayısıyla ne kadar çok fok ölürse balıkçılar için o kadar iyi olduğunu söyledi.

Hout Körfezi Fok Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 1999 yılından bu yana Cape foklarını yetiştirip doğaya salmak için çalıştığını kaydeden Hattingh, şunları söyledi: “Bu hayvanlara yalnızca fok çiftçilerimiz bakıyor. Şu anda foklara anti-inflamatuar aşı yapıyoruz. kuduz aşısı”. Aşı etiketlenip piyasaya sürülmeden önce.” bilgisini verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber