Firma Rehber

Hamilelikte mide yanmasından kaçınmanın 10 yolu! – Son Dakika Yaşam Haberleri

Hamilelikte mide ekşimesi (reflü) rahatsızlıklarının temel nedeni vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Özellikle hamilelikte artan progesteron hormonu rahim düz kaslarını gevşettiği gibi mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın da gevşemesine neden olur. Bu durum mide asidinin yukarı doğru kaçmasına neden olur ve göğüs kemiğinden burun boşluğuna kadar olan bölgede yanmaya neden olur. Kuyu, Basit ama etkili önlemlerle bu sorundan kurtulmanın yolları nelerdir? İşte Hamilelik sırasında mide yanmasını önlemenin 10 yolu…

HAMİLELİKTE TARİHİ YAZILMASINI ÖNLEMENİN 10 YOLU

1. Aşırı yemeyin:

Mide bulantısıyla baş etmek bazen biraz zor olabilir. Mide bulantısı olanlar için az miktarda yiyecek yemek daha kolay olabilir, ancak iştahınız iyiyse bu o kadar kolay değildir. Mide yanmasını hafifletmek istiyorsanız gün içinde 3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yemeyi tercih edip her öğünde miktarı azaltabilirsiniz. Bu, düzenli bir besin akışı sağlayarak ve mideye daha az yük bindirerek sindirime yardımcı olabilir.

2. Yatmadan önce yemek yemeyin:

Yatmadan önce ağır bir yemek yemek sindirim sisteminizi zorlayabilir ve mide yanmasına neden olabilir. Bu nedenle yatmadan en az 3 saat önce yemeyi bırakmak önemlidir. Ek olarak yemekten bir veya iki saat önce sıvı tüketimini azaltmak sindirim rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu basit önlemler gece boyunca rahat uyumanıza ve mide yanmasını önlemenize yardımcı olabilir.

3. Zencefil tüketin:

Zencefilin mide yanmasına iyi geldiğine dair kesin bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, bazı kişiler zencefilli şekerlerin veya sakız çiğnemenin mide yanmasına ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini düşünmektedir. Zencefilin sindirimi rahatlatıcı özelliklere sahip olduğuna inanılıyor ve bu nedenle bazıları zencefil ürünlerinin mide ekşimesi semptomlarını hafifletebileceğine inanıyor. Ancak herkesin vücut kimyası farklı olduğundan bu tür deneyimler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve kesin bir sonuca varmak için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.

4. Yemekleri yavaş yiyin:

Atıştırmalık, özellikle hızlı yapılırsa mide yanmasına ve sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Yiyecekleri yavaş ve yavaş yemek, sindirimi kolaylaştırabilir ve aşırı yemeyi önleyebilir. Aynı zamanda yediklerinizden keyif almanız için de bir fırsat haline gelir.

5. Yüksek yastığı kullanın:

Gece uyurken başınızı göğsünüzün üst kısmından biraz yukarıda tutmak mide yanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu amaçla kama şeklindeki yastıklar kullanılabilir. Başınızı hafifçe kaldırarak üst vücudunuzu yükseltmek mide asidinin yukarıya doğru yükselmesini önleyebilir, böylece gece daha rahat uyumanıza olanak sağlayabilir.

6. Sıvı tüketimini artırın:

Yemeklerle birlikte sıvı içmek sindirimi yavaşlatabilir ve mide yanmasına neden olabilir. Bu nedenle öğün aralarında su, süt gibi sıvıları tüketmeye dikkat edin. Yemek yerken sıvıları yudumlamak sindirime yardımcı olabilir ve mide rahatsızlığını önleyebilir.

7. Yemeklerden sonra uzanmayın:

Yemeklerden sonra hafif bir yürüyüş yapmak, küçük ev işleri yapmak veya dik pozisyonda kitap okumak sindirimi hızlandırmak için iyi bir seçenektir. Ancak asla uzanmayın veya uzanmayın. Yatay pozisyon, mide asidinin yemek borusuna geri dönmesini kolaylaştırabilir ve bu da mide yanmasını artırabilir. Bu nedenle yemekten hemen sonra aktif kalmak sindirime yardımcı olabilir ve mide yanmasını önleyebilir.

8. Tetikleyicileri tanımlayın:

Mide ekşimesi kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı gıdaların tüketilmesi mide yanmasını arttırabilir. Baharatlı yiyeceklerin yanı sıra limon, kahve ve çikolata gibi asitli veya uyarıcı yiyecekler de mide ekşimesini tetikleyebilir. Herkesin mide hassasiyeti farklı olduğundan hangi yiyeceklerin kişisel olarak mide yanmasına neden olabileceğinin belirlenmesi önemlidir. Ancak mide rahatsızlıkları yaşayanlar bu tür yiyeceklerden uzak durarak rahatlamayı deneyebilirler.

9. Bol giysiler giyin:

Sıkı ve sizi daraltan giysiler mide yanmasını tetikleyebilecek bir faktördür. Çünkü bu tür giysiler mideye baskı uygulayarak basıncın artmasına ve reflü semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle vücudunuza rahatça oturan ve üzerinize oturan kıyafetleri tercih etmeniz mide ekşimesi sorununun azalmasına yardımcı olabilir. Dar kıyafetler yerine bol, rahat kıyafetleri tercih etmeniz rahat hareket etmenizi sağlayacak ve reflü semptomlarının kötüleşmesini önleyecektir.

10. Antasitler kullanın:

Yaşam tarzı değişikliklerine rağmen mide yanması devam ediyorsa antiasitler gibi ilaçlar çözüm olabilir. Hamilelik sırasında güvenle kullanılabilecek antasitler arasında kalsiyum veya magnezyum içerenler bulunur. Ancak alüminyum içeren antiasitler kabızlığa neden olabileceğinden bu türden kaçınılmalıdır. Bazı durumlarda soda içmek mide yanmasını da hafifletebilir ancak şişkinliğe de neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Herhangi bir ilaç veya tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber